070-631 65 05 info@berga.net

Berga gård i Lekeberg - ett lantbruk i kanten av Närkeslätten

På Berga gård bedrivs växtodling och äggproduktion enligt KRAVs regler

Sedan 2003 har vi haft ekologisk äggproduktion på Berga. Vi har idag plats för 12.000 KRAV höns

Gården omfattar idag 245 ha åker och 110 ha skog

Om Berga gård

Berga gård har varit i familjen Schneiders ägo sedan 1964 men finns med på en karta från slutet av 1600 talet. Gården omfattar idag ca 270 ha åker och 170 ha skog, ytterligare 68 ha åker arrenderas. På Berga gård bedrivs växtodling och äggproduktion enligt KRAVs regler, vi pressar även linolja och föder upp lamm. Sedan 2003 har vi ekologisk äggproduktion på Berga med plats för 12.000 KRAV höns. Vi odlar det mesta av hönsens mat och en del lin och raps för olja samt gräs till frö och ensilage.

Här investerar vi för att utveckla vårt landsbygdsföretag

Vi har under hösten 2022 börjat täckdika 50 ha med hjälp av investeringsstöd från EU. 15 ha är genomfört och resten kommer dikas under 2023 och 2024.

 

Produktion

KRAV-ägg

Sedan 2003 har vi haft ekologisk äggproduktion på Berga. Vi har idag plats för 12.000 KRAV höns.
Hönorna får ekologiskt foder som vi tillverkar på gården. De har lite mer plats att röra sig på i hönshuset än konventionella höns.
Hönshuset är inrett med ett voljärsystem där hönorna kan förflytta sig mellan olika våningar/nivåer för att äta, dricka, värpa, sova och sandbada. I hönshuset finns även ett gäng tuppar.
Största skillnaden för ekologiska hönor är förstås att de sommartid kan gå ut i hagen runt huset på mask-jakt och bete. Tidig vår och sen höst då hönorna inte går ut på bete har de tillgång till skyddad utevistelse på veranda med sandbad.
När hönorna går till slakt tar vi tillbaka en del och säljer frysta som kokhöns i Äggboden.
En del av äggen kan man köpa i vår Äggbod men det mesta säljs via packeriet Alsbo Ägg i butiker i framförallt Örebroområdet.
Våra ägg har id nr 0SE624 i butik. 0 står för ekologisk produktion, SE för Sverige och 624 är vårt nummer.

KRAV-certifierade lamm

På Berga finns ett 60-tal tackor som är korsning Texel-Finull-Dorper med tyngdpunkt på Texel. Tackorna betäcks under hösten och lammar i februari-mars. Under sommaren och hösten jobbar tackorna som landskapsvårdare på Spökkullen och hjälper oss att hålla gravkullarna från Järnåldern öppna. Lammen får dia i minst två månader och flyttar sedan till hagar med lite kraftigare gräs.
Vi odlar allt vinterfoder på gården, framförallt gräs till ensilage, men de får även havre och linfrökaka när det närmar sig lamning.
I juli brukar de äldsta lammen vara färdigväxta och de går därefter till slakt i omgångar under hösten. Det går bra att beställa ett helt eller styckat lamm, helt lamm väger ca 18-22 kg.

Linodling

På Berga har vi odlat och pressat lin sedan början av 90-talet. Claes är delägare i och sköter pressbolaget NärkeLin AB som äger två oljepressar vilka står på Berga. Svenskt Linfrö köps in från lantbrukare och spannmålshandel. Vi pressar ca 400 ton linfrö per år och får ut ca 100 ton rå Kallpressad Linolja. Linoljan säljs till färgindustri och frökakan går till djurfoder.

Lyckliga Hönans Mathantverk

Småskalig tillverkning av ljuvlig Glass och riktig Ostkaka som vi gör på våra egna Krav-Ägg och Krav-Mjölk från Frösvi gård. Glassen smaksätts med äkta råvaror efter fantasi och säsong. Ostkakan innehåller bara riktig mandel och är naturligt glutenfri. Det går bra att beställa både glass och ostkaka i större förpackningar till kalaset.
Av äggvitorna blir det maränger i olika form. Allt finns att köpa i vår Äggbod.

Välkommen till Berga gård, Fjugesta och att klicka dig runt bland sidorna. Tveka inte att kontakta oss!
Claes & Karolina, Lisa & Kalle